SLADKÝ…. AKO CUKOR

Jaggery
 
Asi najznámejšim a najrozšírenejším cukrom je cukor „jaggery“. Je to tradičné sladidlo pripravované z cukrovej trstiny alebo palmovej šťavy, bez oddelenia melasy. Je rozšírené v Ázii, Afrike a niektorých štátoch južnej Ameriky.
 
cukr

Vďaka vyššiemu obsahu melasy a spôsobu prípravy v ňom zostávajú zachované vitamíny a minerály. Obsahuje až 50% sacharózy, 20% inertných cukrov a má až 20% vlhkosť. Farba býva zlatá až tmavohnedá a cukor má príjemnú karamelovú chuť. V Brazílii ho nájdete pod názvom „rapadura“, v Columbii je to „panela“, na Filipínach „pakombuk“ a napríklad v Mjanmarsku „htanyet“.
 
Agávový sirup
 
V štátoch južnej Ameriky môžete tiež natrafiť na agávový sirup. Aby sa vyrobil sirup z agávy modrej a agávy americkej musia sa rastliny pestovať 7 až 14 rokov. Šťava z listov a stonky sa potom filtruje, extrahuje a následne zahrieva za vzniku hustého sirupu podobnému javorovému.
 
Je asi 1,4 až 1,6 krát sladší než obyčajný cukor preto sa ľahko nahrádza v receptoch. Farba aj chuť sirupu závisí vo veľkej miere od spôsobu spracovania aj použitých vstupných surovín.
 
Pekmez
 
Pekmez je melasovitý hustý sirup, ktorý je možný uvariť z akéhokoľvek sladkého nie veľmi dužinatého ovocia. Spôsob prípravy je jednoduchý: ovocie sa odšťaví, prípadne zomelie a vytlačí sa z neho šťava, ktorá sa následne zahusťuje varom. 
 
Napríklad v Turecku sa varí z cukrovej repy, fíg, moruše alebo plodov borievok, na Balkáne má sirup takmer konzistenciu lekváru nakoľko sa pripravuje zo sliviek a v arabskej kuchyni je tradičnou surovinou hrozno alebo granátové jablká.

med
 
Luo-han-guo
 
Sirup z tohto ovocia je už stovky rokov tradičným sladidlom v Číne. Pôvodné divá lianovitá rastlina z čelade tekvicovitých bola rokmi zušľachtená a poskytuje ovocie, z ktorého sa vyrába sirup 150 až 200 násobne sladší než klasický biely cukor. 

11 února, 2018